Opis
Alkaliczny, szybko działający środek do dezynfekcji kuchni oraz pomieszczeń chłodniczych. Produkt przeznaczony jest do mycia i dezynfekcji wodo- i zasadoodpornych podłóg, ścian i powierzchni roboczych w zakładach przemysłu spożywczego. Nie stosować do powierzchni wrażliwych na zasady!
Cechy
- Środek umieszczony w wykazie Niemieckiego Stowarzyszenia Medycyny Weterynaryjnej dla badań w temp. 20 °C i 10 °C. Dlatego nadaje się także do pomieszczeń chłodniczych.
- Usuwa tłuszcze, oleje i białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego przy równoczesnej dezynfekcji.
- Wolny od substancji zapachowych.
- Skuteczny wobec bakterii salmonelli i listerii.
- Spełnia wymogi norm europejskich: EN 1040, EN 1275, EN 1276 i EN 13697. Zaświadcza się o braku zastrzeżeń co do stosowania ww. produktu w obszarze spożywczym.
Sposób użycia
-
Zużycie na m2
Mycie dezynfekujące: 0,4-3,6 ml w zależności od zastosowanego stężenia. Dezynfekcja z szorowaniem: 16 ml. Metoda mycia pianą: 0,3-1 ml;
- Przed pierwszym użyciem należy sprawdzić w niewidocznym miejscu odporność materiału na działanie środka.
-
Mycie gruntowne (Dezynfekcja z szorowaniem): Maszyna jednotarczowa i odkurzacz wodny. 400 ml na 8 L zimnej wody.
-
Metoda mycia pianą: 1 doza (główka dozująca) = 25 ml 500 ml butelkę ze spryskiwaczem pianowym napełnić zimną wodą do zaznaczonego miejsca i dodać 1 dozę Blutoxolu. Ściereczkę zwykłą lub z mikrofazy pokryć pianą i czyścić nią powierzchnię. Zabrudzoną ściereczkę wypłukać w wodzie. Powierzchnie mające bezpośredni kontakt z art. spożywczymi należy po przeprowadzeniu mycia dezynfekującego koniecznie spłukać wodą pitną (8 L na m2). W przypadku nawarstwionych zabrudzeń tłuszczowych i białkowych Blutoxol w odpowiednim stężeniu (zimny) nanieść na powierzchnię i szorować podłogę maszyną z gorącą wodą w zbiorniku.
- Mycie bieżące (Mycie dezynfekujące): Dozowanie: patrz tabela.
Obszar mało obciążony |
Bakteriobójczy |
Grzybobójczy |
30 min. |
60 min. |
30 min. |
60 min. |
Art. spożywcze pochodzenia zwierzęcego oprócz mleka włącznie z kuchniami przemysłowymi. |
3,0 V-% (30 ml w 1 L wody) |
2,5 V-% (25 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
0,5 V-% (5 ml w 1 L wody) |
Mleko i produkty mleczne |
3,0 V-% (30 ml w 1 L wody) |
2,5 V-% (25 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
0,5 V-% (5 ml w 1 L wody) |
Obszar bardzo obciążony |
Bakteriobójczy |
Grzybobójczy |
30 min. |
60 min. |
30 min. |
60 min. |
Art. spożywcze pochodzenia zwierzęcego oprócz mleka włącznie z kuchniami przemysłowymi. |
4,5 V-% (45 ml w 1 L wody) |
3,5 V-% (35 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
Mleko i produkty mleczne |
3,0 V-% (45 ml w 1 L wody) |
2,5 V-% (35 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
Nie ponosimy odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku niewłaściwego stosowania produktu.
Płyn do mycia dezynfekującego stosować zgodnie z przeznaczeniem. Przed użyciem zapoznać się z oznakowaniem produktu i dołączoną ulotką.
Kryteria testowe |
Stężenie |
Czas działania |
Skuteczność |
EN 1040 (bakteriobójczy) Faza 1 Test bazowy |
1 % (100 ml) w 10 L wody |
5 min. |
Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus |
EN 1275 (drożdżobójczy) Faza 1 Test bazowy |
1 % (100 ml) w 10 L wody |
5 min. |
Candida albicans |
EN 1276 (bakteriobójczy), Faza 2 / etap 1 |
2% (200 ml) w 10 L wody |
5 min. |
Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (włącznie z MRSA), Escherichia coli, Enterococus hirae |
EN 13697 (bakteriobójczy), Faza 2 I etap 2 z niewielkim (clean conditions) organicznym obciążeniem i wysokim (dirty conditions) organicznym obciążeniem |
5% (500 ml) w 10 L wody |
30 min. |
Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (włącznie z MRSA), Escherichia coli, Enterococus hirae, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium |
EN 13697 (drożdżobójczy), Faza 2 I etap 2 z nieznacznym (clean conditions) organicznym obciążeniem i wysokim (dirty conditions) organicznym obciążeniem |
3% (300 ml) w 10 L wody 2 % (200 ml) w 10 L wody 4% (400 ml) w 10 L wody 3 % (300 ml) w 10 Lwody |
15 min. 30 min. 15 min. 30 min. |
Candida albicans leilik. |